dethemedetheme

Τι είναι αυτά που κάνουν το ελαιόλαδο ένα ισχυρό σύμμαχο στον πόλεμο κατά των ασθενειών και της γήρανσης;

Το ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικών επεισοδίων. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες (φαινόλες) και σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ολεϊκό οξύ). Συμβάλλει στη μείωση της συγκέντρωσης και της οξείδωσης της κακής χοληστερόλης LDL στο αίμα. Έτσι απομακρύνει τον κίνδυνο αρτηριοσκλήρυνσης, στένωσης και απόφραξης ζωτικών αρτηριών. Επίσης μπορεί να αποτρέπει τη δημιουργία επικίνδυνων θρόμβων στο αίμα μειώνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου, θρόμβωσης και αποπληξίας.

Η δράση του ελαιόλαδου κατά του καρκίνου πρέπει να μας ενδιαφέρει.

Έρευνες έδειξαν ότι το ελαιόλαδο πιθανόν να αποτρέπει τη γένεση και πρόοδο καρκίνων. Φαίνεται ότι το ολεϊκό οξύ του ελαιόλαδου μπορεί να καταστέλλει το ογκογονίδιο HER-2/neu που εμπλέκεται σε επιθετικούς καρκίνους μαστού. Η αντικαρκινική δράση οφείλεται στις αντιοξειδωτικές φαινόλες και στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Προστατεύουν το DNA των κυττάρων από μεταβολικές οξειδωτικές βλάβες που είναι αιτία καρκίνου.

Η Μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε ελαιόλαδο και αυξάνει τη διάρκεια ζωής.

Εδώ και 50 χρόνια, διαπιστώθηκε ότι η διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και ψάρια αλλά χαμηλής περιεκτικότητας σε ζωικά λίπη, προσφέρει μακροζωία με λιγότερα καρδιακά προβλήματα.

Πώς βοηθά το ελαιόλαδο στη αντιμετώπιση του πόνου και στην καταπολέμηση της γήρανσης;

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες και τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, προστατεύουν το DNA από οξειδωτικές βλάβες. Οι βλάβες αυτές αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου. Είναι αιτίες καρκίνου και γήρανσης.

Νέες έρευνες δείχνουν ότι το ελαιόλαδο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες παρόμοιες με αυτές γνωστών παυσίπονων φαρμάκων.

Το ελαιόλαδο είναι διαφορετικό από τα άλλα φυτικά έλαια. Δεν προέρχεται από σπόρους αλλά είναι χυμός από τον καρπό του δέντρου. Δεν υποβάλλεται σε άλλη επεξεργασία όπως τα σπορέλαια. Ως χυμός διατηρεί πληθώρα ωφέλιμων ουσιών.

Το ελαιόλαδο είναι ένα ισχυρό όπλο που πρέπει να χρησιμοποιούμε σωστά στα πλαίσια μια υγιεινής διατροφής.

Γνωρίζετε ότι:

 • Εκτός από το ότι είναι αντιοξειδωτικό, το μονοακόρεστο λάδι έχει θετικά αποτελέσματα στα επίπεδα της χοληστερόλης. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μειώνει την LDL (κακή χοληστερόλη) και αυξάνει την HDL (καλή χοληστερόλη).
 • Το ελαϊκό οξύ -τα κύρια μονοακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο- επηρεάζει το γονίδιο που ευθύνεται για την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων του μαστού.
 • Το ελαιόλαδο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που αποδεικνύονται ευεργετικές σε καταστάσεις όπως το άσθμα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Ειδικοί, έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχουν κάποια συστατικά στο ελαιόλαδο που έχουν τα ίδια αποτελέσματα με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
 • Τα μαγνήσιο, σκουαλένιο και κυκλοαρτενόλη, που υπάρχουν στο ελαιόλαδο, βοηθούν στη μείωση της οξύτητας.
 • Ερευνητές έχουν βρει ότι μια φυσική ένωση που βρίσκεται στο ελαιόλαδο (oleocanthal), μπορεί να είναι χρήσιμη στην πρόληψη, ακόμη και τη θεραπεία της νόσου Alzheimer.
 • Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα, προτείνουν την πρόσληψη ελαιολάδου από τους διαβητικούς, επειδή τα υγιή, μονοακόρεστα λιπαρά του, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.
 • Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μικροθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στις μαύρες ελιές, είναι ευεργετικά στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την πρόληψη της οστικής απώλειας, ιδιαίτερα στα μηριαία οστά.
 • Το μασλινικό και το ολεανολικό οξύ που υπάρχουν στο ελαιόλαδο, βοηθούν στην αναστολή της ανάπτυξης και του πολλαπλασιασμού των καρκικνικών κυττάρων στο κόλον.
 • Οι εξάψεις κατά την εμμηνόπαυση, μπορεί να μειωθούν σημαντικά με την κατανάλωση ελαιολάδου ή ελιών.
 • Το ελαιόλαδο περιέχει μια φυσική χημική ουσία που μπορεί να μειώσει τον πόνο.
 • Το ελαιόλαδο είναι ωφέλιμο για το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά. Βοηθά στην επιδιόρθωση των κατεστραμμένων θυλάκων των τριχών και παρέχει υγρασία στα μαλλιά, κάνοντάς τα απαλά, μεταξένια και λαμπερά.
 • Η εφαρμογή ελαιολάδου είναι κατάλληλη και για την φροντίδα των ποδιών. Κάνει τα πέλματα των ποδιών απαλά και λεία και τα νύχια πιο δυνατά.
 • Το ελαιόλαδο προστίθεται σε πολλά προϊόντα φροντίδας του δέρματος, διότι βελτιώνει την ελαστικότητά του και προλαμβάνει τις ρυτίδες και το ξηρό δέρμα.